Olle Holmstrands föreläsning om guld/uran-prospektering i Rompas

IMG_6618 Tarja Leinonen projektanställd med projektet ”Ingen urangruva vid Torneälven”, professor Olle Holmstrand och Mattias Johansson, ordförande Övertorneå Naturskyddsförening. Foto: Urpo Taskinen

Professor Olle Holmstrand har länge följt uranbrytning och uranprospektering i Sverige. I föreläsningen som han höll på Övertorneå Naturskyddsförenings årsmöte den 20 mars 2015 hade han samlat fakta om framför allt uranprospektering/brytning och prospekteringsföretaget Mawson Resources Ltd verksamhet i både Sverige och Finland med speciellt fokus på det s k Rompas-området på gränsen mellan Ylitornio och Rovaniemi kommuner i finska Lappland, ca 50 km öster om Övertorneå.
Prospekteringsbolaget Mawson hävdar regionalt att de endast är intresserade av guld, medan de internationellt beskriver Rompas-området (eg Rompas och Rajapalot) som ett guld och uranprojekt.
Det här var det andra arrangemanget som Övertorneå Naturskyddsförening gör inom projektet Ingen urangruva vid Torneälven som är ett samarbetsprojekt med finska naturskyddare; Ylitornion Luonto ry och Lapin luonnonsuojelupiiri ry.
Det första arrangemanget var ett seminarium på finska i Ylitornio den 12 mars 2015. Du hittar videoinspelning av seminariet här.

Övertorneå Naturskyddsförenings projekt Ingen urangruva vid Torneälven (pdf-fil)
Olle Holmstrands föreläsning (pdf-fil)
Artikel i NSD 23 mars 2015

Här är hela Olle Holmstrands föreläsning i Youtube.

Print Friendly, PDF & Email
Tyckte du om det här? Dela:
Det här inlägget postades i Årsmöte, Ingen urangruva, Kärnkraft, Naturskyddare i Finland, Skogar. Bokmärk permalänken.