Intressanta resultat från svensk-finskt skogsinventeringsläger

Foto Olli Manninen

Foto Olli Manninen

Pressmeddelande 22 augusti 2015 – Fritt att publicera
De lokala naturskyddsföreningarna, Övertorneå Naturskyddsförening och Ylitornion Luonto, på bägge sidorna om gränsälven arrangerade tillsammans ett skogsinventeringsläger 15-21 augusti i Rompas-området i Ylitornio kommun i västra finska Lappland. Lägret hade sin bas i byn Meltosjärvi och som mest deltog drygt 20 deltagare från både Sverige och Finland och hela 15 personer deltog under hela veckan. Biologistuderande och aktiva inom respektive organisation deltog. Inventeringen leddes av Olli Manninen från Helsingfors, en välkänd skogsräddare som för tre år sedan fick Nordiska ministerrådets stora miljöpris för sitt arbete med skogar i hela Norden.
Inventeringen fokuserade huvudsakligen på statliga, oskyddade områden inom Mawson Resources Ltd inmutning i Rompas. Några kompletterande inventeringar gjordes också inom de naturskyddsområden där bolaget borrar. Målet var att öka kunskapen om naturvärdena i det av malmprospekteringsbolaget inmutade områdena, vilka tidigare har inventerats väldigt lite.

Inventeringsledaren Olli Manninen beskriver evenemanget som mycket framgångsrikt, inte bara i fråga om det fina vädret under veckan, men också på grund av de resultat som uppnåtts. Inventeringen har gjort det möjligt att komplettera bilden av naturvärdena i Rompas-området. Man hittade många hotade och sällsynta arter, som en av de mest betydelsefulla åkergrodan, en sk direktivart som EU kräver skydd av. Den resulterande informationen är också relevant när man diskuterar om en eventuell gruvdrift i området, för vad gäller naturvärden, kan området jämföras med en av de mer kända nationalparkerna i Finland, Oulanka.

Enligt Olli Manninen, har det en stor betydelse att det nu finns en internationell grupp som fortsätter att arbeta tillsammans även efter lägret. Kunskapsnivån har ökat markant och det är viktigt i denna situation. Spåren av prospekteringen har gett oss en bild av vilken påverkan gruvverksamhet redan nu har på naturen. Naturligtvis hade lägret även en stor betydelse som utbildningstillfälle och för nätverksbyggande, menar Olli Manninen.

Mer information:
Olli Manninen, inventeringsledare, +358 50 594 0429, ollimanninen@yahoo.se

Urpo Taskinen, koordinator för Naturskyddsföreningen i Norrbottens län, deltagare och arrangör av lägret, 070-629 58 02, urpo.taskinen@naturskyddsforeningen.se

Tarja Leinonen, ”Ingen urangruva vid Torneälven” -projekt, projektansvarig, Övertorneå Naturskyddsförening, 070-692 46 46, tarja.leinonen@gmail.com

Bilder som fritt får användas i samband med detta pressmeddelande:
http://overtornea.snf.se/foton-rompas-inventering-2015/
Alla bilder © fotograferna.


Detta pressmeddelande finns även som Word och pdf-fil för nedladdning.

Print Friendly, PDF & Email
Tyckte du om det här? Dela:
Det här inlägget postades i Gruvor, Hållbar utveckling, Hjortron, Ingen urangruva, Naturskyddare i Finland, Naturskyddare i Norrbotten, Omställning, Skogar. Bokmärk permalänken.