Hjortronplockning och skogsinventering i Rompas

hjortron

Visst är de läckra hjortronen?! Vi tror att en framtid baserad på hjortron är trevligare än detta.

suomeksi_small

AKTUELLT: Läs hur det går med hjortronplockningen just nu här.

Övertorneå Naturskyddsförening och projektet Ingen urangruva vid Torneälven och våra grannar från Finland (Lapin luonnonsuojelupiiri och Ylitornion Luonto ry) kommer att ordna ett internationellt skogsinventeringsläger i finska Ylitornio i Rompas- och Rajapalot -områdena 15-21 augusti 2015. Ledare för lägret blir skogsinventeraren Olli Manninen som talar både finska och svenska.

För att finansiera lägret kommer vi att organisera hjortronplockning i området i slutet av juli – början av augusti. Startdatum för denna aktivitet är satt till vecka 31 (28 juli).

Syftet med inventeringslägret är att med hjälp av skogsintresserade i Finland och Sverige, möjligen också andra länder, inventera de höga naturvärden som finns i området där det kanadensiskt-australiensiska gruvprospekteringsbolaget Mawson Resources Ltd letar efter guld och uran. Området ligger på vattendelaren ca 50 km från Torneälven som skulle drabbas om det blir ett stort dagbrott typ Aitik, som det ser ut just nu enligt t.ex. Olle Holmstrand. Du hittar mer info om projektet här.

Vi inleder med hjortronplockningen och det verkar ju bli ett bra hjortronår! Tanken är att du som kommer och plockar får hälften av inkomsterna och den andra hälften går för att täcka kostnaderna för lägret. Boendet ordnar vi lokalt och med ett bra hjortronår kommer både du och naturen att tjäna på det hela!
Vi startar hjortronplockningen vecka 31, den 28 juli. För detaljinfo, ta kontakt med Urpo Taskinen, 070-629 58 02.
Kan du inte komma med och plocka hos oss? Plocka hemmavid och sälj bären (eller ge en direkt gåva), märk inbetalningen med ditt namn och t.ex. ”ingen urangruva” eller ”hjortron”. Meddela också gärna hur många kilo bär du plockat mot urangruvan. Övertorneå Naturskyddsförening har bankkonto i Sparbanken Nord, kontonummer 8264-4 123 016 654-6.

Vi hoppas att det blir fint väder och mycket hjortron och många som deltar i plockningen eller med något annat sätt bidrar till att vi kan organisera ett bra läger!

För mer information och anmälan både till hjortronplockningen och inventeringslägret ring eller maila
Tarja Leinonen
070-692 46 46
tarja.leinonen@gmail.com

Anmälningsformulär hittar du här!

Print Friendly, PDF & Email
Tyckte du om det här? Dela:
Det här inlägget postades i Gruvor, Hjortron, Ingen urangruva, Naturskyddare i Finland, Skogar och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.